La llei que regula les actuacions contra la violència masclista, aprovada pel Parlament

El Parlament de Catalunya ha aprovat avui la Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista que regula les actuacions contra la violència masclista a Catalunya i permet actuar de manera integral contra totes les formes d’aquesta violència i els àmbits on aquesta es pot produir, amb l’objectiu últim de fer-la inviable.

El nou text vol contribuir a fer inviable la violència masclista tot abordant de forma integral totes les formes en què s’exerceix i tots els àmbits en què es pot produir. Dóna molta importància a la prevenció i estableix noves mesures adreçades a la sensibilització, prevenció i detecció precoç per impulsar els canvis necessaris en l’imaginari social que permetin l’eradicació definitiva d’aquesta problemàtica.

En aquest enllaç us podeu descarregar la llei

Es tracta d’una llei que no només s’adreça a les dones en situació de violència masclista, sinó que estableix mesures adreçades a tota la població a partir de la sensibilització social.

La nova llei defineix el model d’atenció que ha de posar en el centre les necessitats de cada dona i considerar-la com a subjecte actiu del seu procés de recuperació i a tal efecte regula la Xarxa d’atenció a les dones en situacions de violència masclista. Defineix cada servei, les funcions que ha de desenvolupar, quina administració en té la competència i quines han de ser les beneficiàries. Aquest model prioritza i reforça la xarxa social.

La Llei parteix de la base que la violència masclista és una greu vulneració dels drets humans i les llibertats fonamentals, així com un impediment per assolir la plena ciutadania de les dones, la seva autonomia i llibertat. L’objectiu és trencar les invisibilitzacions i discriminacions que han patit les dones i reconèixer i garantir el seu dret bàsic a viure sense cap de les manifestacions de la violència masclista.

Aquesta Llei, que va ser elaborada per l’Institut Català de les Dones (ICD), adscrit al Departament d’Acció Social i Ciutadania, en el marc d’un ampli procés participatiu, conceptualitza la violència masclista, descriu les formes d’exercir-la i els àmbits en què es pot produir, i té en compte situacions específiques.

Segons la Llei, per violència masclista s’entén aquella que s’exerceix contra les dones en el marc d’un sistema de relacions de poder dels homes sobre les dones i que, produïda per mitjans físics, econòmics o psicològics, incloses les amenaces, intimidacions o coaccions, té com a resultat un dany o patiment físic, sexual o psicològic, tant si es produeix en l’àmbit públic com en el privat.

La Llei fa una descripció de totes les formes d’exercir la violència masclista: física, psicològica, sexual i abusos sexuals a dones i menors, i econòmica (que queda definida com la privació intencionada i no justificada de recursos per al benestar físic o psicològic d’una dona i, si escau, de llurs filles o fills, així com la limitació en la disposició dels recursos propis o compartits en l’àmbit familiar o de parella).

També especifica els àmbits en què es pot produir: de la parella, familiar, laboral, o en l’àmbit social o comunitari (agressions sexuals, assetjament sexual, tràfic i explotació sexual de dones i nenes, mutilació genital femenina o risc de patir-la, matrimonis forçats, violència derivada dels conflictes armats, violència contra els drets sexuals i reproductius de les dones).

El text conté mesures per donar respostes a col·lectius que poden tenir dificultats d’accés als recursos: immigrades, dones en situació de prostitució, dones del món rural, dones grans, transsexuals, dones amb discapacitats, dones amb el VIH, l’ètnia gitana, recluses i nenes exposades a mutilacions genitals femenines.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en dona, esquerra, general i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s