Hem votat NO al Tractat de Lisboa. I punt!

(Extret del bloc d’en Joan Tardà)

Ni tan sols amb l’acompanyament d’Iniciativa, que s’ha abstingut, però sí conjuntament amb el Bloque Nacionalista Galego i Gaspar Llamazares, el Grup parlamentari d’Esquerra ha estat l’única veu de denúncia del Tractat de Lisboa en la votació de la ratificació en el Congrés. Un text, fill bord del procés de construcció d’una Europa cada vegada menys forta, menys democràtica i incapaç de superar un model intergovernamental, basat en l’opacitat de treball dels alts funcionaris, allunyat d’una veritable voluntat d’aspiració supraestatal.

L’any 2005, el nacionalisme conservador català va fer mans i mànigues per amagar la manca de reconeixement de les nacions sense Estat i de llurs llengües nacionals per tal de posar greix als coixinets d’un model europeu neoliberal que, poc a poc, anés desballestant l’estat del benestar encunyat per la socialdemocràcia al llarg de dècades en benefici de la competència del mercat capitalista.

El fet és que, avui dia, les diferències entre aquelles forces polítiques que l’any en el 2005 optaren pel sí encara són menys perceptibles. Sense embuts, es parla del dret a treballar en lloc del “dret al treball”, s’afirma el dret d’accés a les prestacions de la seguretat social i als serveis socials en lloc del “dret a la protecció social” i se sabotegen els drets laborals conquerits en qüestions com l’acomiadament dels treballadors sense causa justificada, la negociació col•lectiva o l’allargament de la jornada laboral fins a les 65 hores. Fins aquí l’Europa social que recula.

I a remolc, l’Europa que prostitueix les llibertats democràtiques. L’Europa rica, culta i espoliadora del món empobrit que renuncia a la lluita pel respecte dels Drets Humans, tot aprovant la Directiva del Retorn, manifestació clara de la impotència per fer compatible la riquesa amb la justícia. Que una persona, menor o adulta, pugui romandre reclosa 18 mesos, sense que necessàriament hagi de tenir atenció jurídica, pel fet d’haver comès una falta administrativa, és una màcula difícil de compaginar amb la teòrica excel•lència democràtica dels sistema europeu. Si, a més, la mesura compta amb el suport del socialisme europeu, i per extensió del PSOE, caldrà preguntar-nos què en fem de la història de les lluites socials i què transmetrem a les noves generacions.

El republicanisme català ha dit NO.

Aquesta entrada s'ha publicat en esquerra, general, Joan Tardà i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Hem votat NO al Tractat de Lisboa. I punt!

  1. Anònim ha dit:

    “Grup Parlamentari d’ Esquerra”? al Congreso , que és nou?

  2. Anònim ha dit:

    Anònim,
    Mira l’últim post del blog.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s