Posicionament sobre el contingut de la proposta catalana de finançament


El secretari general d’Esquerra, Joan Ridao, ha comparegut en conferència de premsa davant la necessitat de fer pública la posició d’Esquerra sobre el contingut de la negociació del document que hi ha sobre la taula per assolir un acord unitari de finançament entre les forces polítiques catalanes.

En primer lloc, Ridao ha dit que “ens felicitem del bon clima de la reunió d’ahir entre Govern i CiU” que s’ha de concretar en el compromís d’avançar en una resolució conjunta al Debat de Política General “que posi l’accent en les coincidències més que no en les diferències”. En aquest sentit ha fet una advertència tant al PSC com a CiU. D’una banda ha demanat a CiU que “no faci dir a l’Estatut allò que no diu” i que no vagi defensant ara allò que no va defensar durant la negociació de l’Estatut. De l’altra ha reclamat al PSC que sigui flexible al que planteja CiU i “que no baixi la guàrdia davant del PSOE” i ha sentenciat, “ni el Govern ni ERC som responsables dels danys col.laterals de les relacions entre el PSC i el PSOE”.

Després d’aquesta doble advertència, Joan Ridao, ha abordat la posició d’Esquerra en les actuals negociacions, subratllant que l’acord és possible.

Com a conclusió, Ridao, s’ha tornat a felicitar pel “paper que està jugant Esquerra en l’assoliment de la unitat de les forces catalanes respecte al nou sistema de finançament” i confiant que la proposta de resolució a quatre bandes del Debat de Política General serà un primer pas per obtenir una proposta unitària.

No obstant això, ha volgut constatar que Esquerra només veu dificultat en tres punts dels que planteja CiU:

1. Sobre la garantia del rendiment íntegre de la cistella d’impostos, Ridao ha hagut de recordar que Mas i ZP van pactar que amb els recursos financers de la Generalitat s’ha de contribuir a la solidaritat i l’anivellament de les comunitats autònomes i que aquest anivellament el fixa de forma unilateral l’Estat. Ningú pot garantir que amb els recursos tributaris de Catalunya hagin de contribuir a un fons de suficiència que pugui ser de saldo negatiu per a Catalunya.

2. En relació a l’ordinalitat, no es pot calcular com fa CiU sobre l’esforç fiscal per càpita per que l’Estatut en l’article 206.5 ho faixa en la renda per càpita.

3. Sobre la creació d’un nou fons d’anivellament i solidaritat, no està previst en l’Estatut i només tindria sentit si s’acceptessin els dos punts anteriors.

En canvi el secretari general d’Esquerra veu possible avançar en cinc punts del document en que negocien Govern i CiU:

1. Quantificació dels recursos del nou sistema de finançament, a partir d’un interval que no s’ha de fer públic per no afeblir la negociació amb l’Estat.

2. Plantejament de transformar el Consorci Tributari en una Agència Tributària Única a Catalunya.

3. Explicitació que Catalunya no té per què quedar vinculada a un acord en el marc de negociacions multilaterals.

4. La possibilitat d’incorporar les cites dels lletrats del Parlament respecte a la interpretació de les relacions entre l’Estatut i la LOFCA.

5. Reclamació d’una Llei singular per a Catalunya de Cessió de Tributs.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en esquerra, general, Joan Ridao i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Posicionament sobre el contingut de la proposta catalana de finançament

  1. El ciutadà anònim ha dit:

    I love PSC

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s