Tot va començar fa tres anys (article publicat al Periódico)

portada-el-periodico-7-01-09Assistim un cop més a l’espectacle patètic de la baralla interpartidària a Catalunya en plena negociació sobre el nou model de finançament. Res de nou sobre el planeta. Acusacions creuades de qui és capaç de defensar el finançament de Catalunya i qui no, mentre el Govern del PSOE aplica el que li permet la llei: la Constitució i la interpretació legítima d’un Estatut que va quedar retallat per l’acord Mas-Zapatero (ratificat per un 33% del cens català), d’ara farà tristament tres anys. Els mateixos que van assentir a la retallada des del silenci amb què es va rebre l’acord destinat a fer caure el Govern de Catalunya, ara els toca defensar el resultat oficialment a Madrid; als que ens vam arriscar amb la nostra oposició a aquell desastre ens toca fer el mateix des del Govern –la responsabilitat obliga–; i als principals inductors de l’actual desastre se’ls veu vociferant sobre allò que cal o no cal fer en relació amb el finançament de Catalunya, reclamant ara, no fa tres anys, que s’apliquin criteris que són com a mínim interpretables i per tant fruit d’una negociació desigual: un contra 17. Setze comunitats que mai se solidaritzen amb Catalunya i l’Estat omnipotent.

MAS I CiU, amb la seva decisió de fa tres anys, ens van deixar indefensos i ara ens atien a anar al descobert al camp de batalla, mentre ells contemplen cínicament com les trinxeres de Catalunya poden ocupar-se pels mil esvorancs que ells van obrir. Fem memòria sobre com va quedar el títol VI de la proposta de Nou Estatut d’Autonomia després de les rebaixes del gener del 2006.

Josep Huguet

FacebookAdd to Facebook

1r. En el projecte del Parlament no hi havia cap remissió de l’Estatut a la LOFCA; en l’actual, la LOFCA s’introdueix en els principis i la seva filosofia apareix per primera vegada com a text estatutari.

2n. Es blindava el principi de la bilateralitat; en el text vigent, la comissió mixta canalitza les relacions, però les decisions no són vinculants. Es poden, doncs, produir desacords al si del Consell de Política Fiscal i Financera.

3r. Es donava capacitat normativa efectiva a la comissió mixta sobre tots els impostos suportats a Catalunya; ara només als que són cedits totalment.

4t. Existia reconeixement explícit dels aspectes diferencials i molt estratègics del finançament. Després no ha quedat cap menció a la reducció del dèficit fiscal; l’esforç fiscal no incorpora l’excés de preus públics per pagaments i no es compensen els dèficits d’infraestructures acumulats.

5è. Després del pacte, l’Agència Tributària de Catalunya només es pot fer càrrec dels impostos cedits totalment.

6è. S’aplicava el principi democràtic de transparència. Però ara, regna l’opacitat: s’ha esfumat qualsevol compromís de l’Estat de clarificar les necessitats de finançament.

7è. Teníem criteris clars i transparents de redistribució territorial de recursos (principi d’ordinalitat i esforç fiscal). Amb el pacte no es va blindar que aquesta ordinalitat fos interpretada com a renda familiar disponible.

8è. Hi havia coresponsabilitat competencial efectiva en matèria d’hisendes locals, i aquesta opció ha quedat rebaixada a la possibilitat d’incidència.

9è. No està garantit un augment de recursos perquè no s’ha especificat com queda el Fons de Suficiència. Com que acaba decidint l’Estat de manera multibilateral, a Catalunya li poden continuar adjudicant fons negatius com a les Balears.

I això és el que tenim. I amb aquestes armes asclades se’ns envia a negociar a Madrid. Llavors surt la profunda tradició política picaresca castellana i s’inventen un joc de trilers: tres fons (cooperació, competitivitat, demografia baixa), acompanyats pels tradicionals criteris de la LOFCA de sempre, és a dir, insularitat, densitat, dispersió, etcètera. I ja pot començar vostè a buscar on és la boleta.

AMB L’ACTUAL Estatut, Catalunya només es pot fer forta en dos temes: l’anivellament de recursos entre autonomies ha de ser parcial i centrat en serveis (educació, sanitat, dependència) proporcionals a la població; i aquest criteri s’ha d’aplicar sobre el total dels recursos, no sobre l’increment de recursos. La resta és interpretable i discutible i dependrà de la correlació de forces en el moment de negociar.

Disset a un. Ho deia abans. Però amb un afegit. A la rereguarda, com sempre, uns i altres atiant la discòrdia. Sempre, les principals forces polítiques prioritzant la batalla per l’hegemonia política a Catalunya, per sobre de la batalla per l’autogovern.

Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en esquerra, estatut, Josep Huguet. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

14 respostes a Tot va començar fa tres anys (article publicat al Periódico)

 1. El far de Calella ha dit:

  Us heu deixat el tros que diu que encara sort en tenim que esquerra manté el to de la reivindicació, i que tomba i que gira.

 2. Llopa Calella ha dit:

  Ara per ara, Esquerra és l´únic partit de Catalunya que proposa un finançament de màxims a partir de l’estatut -retallat-, que varen pactar Mas i PSOE. Esquerra fa el que pot, amb un material que no funciona. És l’únic partit que defensa els interessos de Catalunya. CiU, malauradament, sembla que està més interessada en fer fracassar la negociació perque desprès es presentarà com els “salvadors de la pàtrica catalana”, quan varen ser ells els qui varen pactar un estatut rebaixat i que trancava la unitat mostrada pel Parlament de Catalunya el 30 de setembre de 2005.
  Agradi o no, aquesta és la realitat. Per tant, Esquerra és, avui per avui, l’únic partit que té clar quins interessos cal defensar.
  Apa, salut i bon finançament !

 3. El far de Calella ha dit:

  I que tomba i que gira.

 4. Llop del far ha dit:

  Huguet i tots els d’ Erc sabeu que si no fos per en Mas l’ Estatut encara estaria més retallat.
  Els que és van carregar l’ Estatut son els vostres amos del PSC-PSOE i del PSOE amb en Montiya al capdavant.

  Pena i vergonya hem faria formant part del Govern del Trispartit-1 : PSC-PSOE , Erc , ICV-EA i sent CiU el convidat de pedra , i amb un President de la Generalitat del PSOE que els que teníeu el poder us lamenteu i esbarreu d’ una formació de l’ oposició , per comptes d’ assumir que fèieu el ridícul i us venien un Estatut de mínims.

  Aneu tunejant AUDIS A8 i fent bons jalars mentre pugueu , que quan en Montiya no us necessiti anireu a l’ atur i tu Huguet el primer , encara que sempre et quedarà afiliar-te al teu PSC-PSOE.

  Ara en canvi voleu que s’ apliqui l’ Estatut , quins collons.

 5. gripau ha dit:

  Llop del Far,

  Pensa el que dius perquè no t’ho creus ni tu. La gent no és tant tonta com creieu els de CiU. En Mas va rebaixar l’Estatut que va sortir del Parlament de Catalunya. És més, el capítol del finançament se’l va polir quan només feia un dia que es negociava (quan altres capitols feia dies que se’n parlava). Sort que per CiU és tant important el finançament.

  Pel què fa a la resta del teu comentari traspua tanta mala fe que no val la pena fer-hi cap comentari.

 6. oleguer ha dit:

  DIUMENGE, 11/01/2009 – 06:00h
  La CUP decideix en assemblea deixar la porta oberta per presentar-se al Parlament
  La Candidatura d’Unitat Popular (CUP)Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha decidit en assemblea nacional extraordinària a Mataró obrir les portes a la possibilitat de presentar-se a les pròximes eleccions autonòmiques. D’entre les quatre ponències debatudes pel mig miler de membres inscrits, finalment ha sortit escollida l’opció que, malgrat apostar per continuar la feina en l’àmbit municipal, no descarta en un futur, i després d’un procés de debat intern que caldrà començar a partir d’ara, ampliar la presència institucional a escala nacional.

  Segons que ha explicat un dels membres del secretariat nacional, Josep Anton Vilalta, la CUP aposta, així, per esdevenir ‘el referent polític unitari de l’esquerra independentista a escala nacional’, superant la fase ‘purament municipal’.

  Després de gairebé cinc hores d’exposició i debat de les tres ponències que finalment s’han votat, la guanyadora (amb 184 vots favorables i 94 en contra) ha estat la que proposaven els nuclis de Manresa, Lleida i Sant Celoni. El text proposa que, ‘tot i que la principal punta de llança de la CUP ha de ser la tasca municipal, la formació ha d’establir el discurs polític més enllà l’àmbit municipal i donar respostes a qüestions que afecten el territori’. També proposa un reforçament organitzatiu i ideològic de la CUP, ‘consolidant els òrgans nacionals i impulsant una millor implantació a tots els Països Catalans’.

  La ponència no tanca la porta a la possible participació de la CUP en eleccions d’àmbit supramunicipal, però la supedita a un debat previ i participatiu conjunt amb totes les assemblees locals. Un altre objectiu que fixa la ponència és el reforçament de la coordinació amb l’espai de l’esquerra independentista i el conjunt d’organitzacions que hi pertanyen.

  Actualment hi ha mig centenar de Candidatures d’Unitat Popular constituïdes a tot el territori, i a les eleccions municipals de 2007 va obtenir representació en divuit municipis.

  AI,AI,AI…TREMOLEU

 7. Jordi Sitjà i Vilarrodona ha dit:

  Oleguer, benvingut de nou al bloc, com han anat les festes?, espero que bé.

  Merci pel teu comentari totes les aportacions són positives, encara que sigui un còpia i enganxa de Vilaweb.

  Al igual que ho va fer Esquerra aquest darrer estiu en un acte oberta a la militància, ahir la CUP va celebrar la seva Assemblea Nacional a Mataró per definir la seva estratègia de futur amb la participació de les assemblees locals. Esquerra i CUP no només s’assemblen en ser unes organitzacions completament democràtiques, els militants decidim quines són les línies a seguir, mentre hi han que funcionen en base a delegats, sinó que també Esquerra i la CUP, a diferència altres forces com CDC, UDC i PSC, tenen la independència com un dels objectius a assolir. Qui ha de tremolar no som els independentistes, els que han de tremolar són aquells que es passen el dia construint una casa per qui sap que fer, que si naps, que si cols, que si dic sobiranisme per no dir independentisme, no fos cas que la gent s’enfadés. Els moviments independentistes sempre sumen, mai resten, i no tinguis cap dubte que en el cas d’un referèndum per la independència el vot seria el mateix.
  Salut i República

 8. Anònim ha dit:

  hola jordi,
  si,es un còpia i enganxar…suposo que no passa rés.
  en quant a que vosaltres sou independentistes …tu,se del cert que si …però hi ha altre gent del teu partit que per la seva forma de fer,no ho son. Jo,tinc aquesta percepció i era un potencial votant vostre.

 9. un que passava ha dit:

  Anònim,

  Eres un potencial vontant d’Esquerra però mai ho vas fer. Què votaves, els independentistes de CiU?

  Per cert, podries dir-me qui no és independentista a Esquerra?

 10. Retroenllaç: Balanç del 2008 « Bloc de la Secció Local d’Esquerra de Calella

 11. Llopa Calella ha dit:

  Segons m’han dit fons molt ben informades i documetades, la CUP es vol presentar a les catalanes pels diners que poden aconseguir si tenen representació.

  Vaja uns ideals, no?

  A poc a poc, la CUP entrarà en la dinàmica del poder…,i adéu a l’invent !!!

  Una llàstima, vaja.

  Per cert, de tots els que conec d’ERC a Calella, no acabo de veure a ningú que no sigui independentista. Teniu més informació al respecte?

  Més que res, per donar un cop de mà als d’ERC de Calella i “depurar” traidors i altres herbes.

  Salut i república !

 12. El far de Calella ha dit:

  Zu Ihren Diensten, Sir.

 13. Anònim ha dit:

  llopa,
  això dels diners ja ho veurem…ells encara no ho han fet…al cap i a la fi seria el mateix que heu fet vosaltres…sinó, com es que heu fet un espanyol president del país al que ell oprimeix? pel poder i poder son diners,o no?
  un independentista pot fer un opresor president del pais oprimit? no lliga

 14. Retroenllaç: Setmana Santa, unes dates sense noticies polítiques? « Bloc de la Secció Local d’Esquerra de Calella

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s