Sobre el teatre públic a Calella

teatre-orfeoA la contraportada d’ El Punt del passat divendres, 6 de febrer de 2009, tot informant de la inauguració de la desena edició del cicle de cafè-jazz, la Sra. Teresa Márquez escrivia:

“Avui engega motors una d’aquestes rara avis a la Sala Mozart de Calella, un espai escènic privat en una ciutat que encara no ha decidit si algun dia disposarà de teatre públic.”

En relació a aquesta afirmació, voldria matisar que:

 • El cicle de cafè-jazz, des dels seus inicis, ha volgut apropar la música a la ciutat, oferint les actuacions en un espai de bar, obert i buscant la participació directa del públic en l’espectacle. Probablement, canviar la ubicació dels concerts oferint-los en un espai escènic, canviaria substancialment l’activitat, deixant de ser, com a tal, cicle de cafè-jazz.
 • Per altra banda, no és just afirmar que la ciutat encara no ha decidit si algun dia disposarà de teatre públic, Calella compta amb dos espais escènics no municipals i s’està elaborant i està a punt de finalitzar el pla d’equipaments culturals de la ciutat i, en paral·lel, s’està en contacte amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya per encaixar les necessitats del municipi en les línies de suport del Departament que recollirà el també pla d’equipaments culturals de Catalunya.

Des de l’Ajuntament s’està treballant per dotar a Calella d’un espai públic per a les arts escèniques que permeti crear, produir i programar espectacles de diferents formats i amb unes condicions tècniques mínimes garantides tenint també en compte tota la tradició de teatre amateur de la nostra ciutat. Cal recordar que altres equipaments s’han posat al dia abans d’aconseguir aquest espai escènic (biblioteca, equipaments esportius, sala d’exposicions,…).

Pilar Rocafort i Vidal
Regidora de Cultura, Joventut i Ciutadania

FacebookAdd to Facebook
Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Calella, esquerra, general, Pilar Rocafort i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Sobre el teatre públic a Calella

 1. Potser el tema del teatre, o millor de les arts escèniques requereix un estudi un xic més a fons, o potser hauria de dir més obert de mires. Probablement el que argumentaré ja es te en compte en el futur Pla d’Equipaments Culturals de la Ciutat de Calella, però no me’n vull estar de comentar-ho per si un cas encara hi som a temps d’adjuntar-ho al Pla d’Equipaments Culturals en cas que no hi fos escrit. I tot i que cada territori culturalment i econòmicament parlant és diferent, hi ha exemples a Catalunya que podrien ser un bon referent per Calella.
  Per començar separaria espais on escenificar i persones o grups que realitzen arts escèniques.
  Per il·lustrar-ho posaré un parell d’exemples. El primer s’ubica a Cardedeu amb una població de 16000 habitants aproximadament. Disposa d’un Centre cultural de Cardedeu (CECUCA) amb un espai escenic de múltiples sales (teatre, sala polivalent, cafè teatre). http://www.cardedeu.org/?go=e6598a7e63ddfde8c1f778ebdc5368be45d61d2db7a2270b7e34d20df802a1aeb08404de173041449545cd8ea325940252078b1eb1cac9dd

  Aquest espai no tindria raó de ser sense una participació activa de la gent de Cardedeu i no tan sols ofereix la utilització lliure del teatre a cost 0 pels grups que ho sol·licitin, sinó que alhora programa espectacles de primera línia a l’estat (Una setmana amb Cesc Gelabert, Le Mani Forti, …).

  Un altre exemple és a Vilanova del Vallès amb poc més de 4000 habitants. http://www.lagraella.com/vilanova/vilanova2008.htm disposa d’un centre cultural amb teatre, sala d’exposicions també disponible per qui ho pugui sol·licitar.

  A Calella actualment si jo vull fer teatre on em puc dirigir? Puc demanar un dia i hora setmanal per assajar lliurement a l’orfeó? o a can salom? puc demanar un espai per assajar a la fàbrica llobet? La veritat és que no vull enganyar a ningú però no he fet aquest primer pas de demanar-ho, però no sóc l’únic que he treballat en el món de les arts escèniques i com a ciutadà de Calella a dia d’avui no tinc clar on puc anar a assajar i escenificar lliurement. A primera vista diria que l’orfeó l’utilitza la joventut artística i no sé si està obert a altres grups o gent que hi vulgui assajar i escenificar lliurement. I a la fàbrica Llobet conec que hi ha els tallers de la fàbrica però no sé si a títol privat o com a grup públic. En tot cas i per acabar, esperero que aquest pla d’equipaments culturals contingui un ús dels espais ben obert a tot tipus de propostes escèniques i obert també a qualsevol individu o grup que ho sol·liciti. Ànims i sort.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s