Entrevista a en Josep Maria Terricabras

terricabrasEn el número 130 de l’Esquerra Nacional apareix una molt interessant entrevista a en Josep Maria Terricabras (Calella 1946).

En Josep Maria Terricabras reflexiona sobre la societat catalana i d’altres temes d’actualitat com poden ser el finançament, l’educació i el Pla Bolonya.

Fragment

Revolta cívica per un bon finançament

  • El finançament és clau, tant pel futur del país com davant la crisi. Els bascos, gràcies al Concert Econòmic, disposen de més recursos i han pogut fer unes fantàstiques inversions en recerca i innovació. Des de la conselleria d’Innovació, Universitat i Empreses es poden fer coses, se’n fan però se’n podrien fer moltes més si disposessin dels diners adequats. Jo crec que això la ciutadania ho entén. Si el Govern ho sabés conduir bé la revolta cívica podria ser en demanda d’un bon fi nançament més que no pas per la sentència adversa de l’Estatut. Això fi ns i tot en Duran Lleida, que li agrada viure bé, ho entendrà.

Aquest país no té un dèfi cit clar a l’hora de mobilitzar la seva societat? Sembla que tot ho confiem/demanem a partits i institucions.

  • Durant la transició hi va haver una mena d’entusiasme amb els partits i amb les fórmules més o menys democràtiques. Després va començar un període en què, des del mateix poder (els primers anys de CiU van ser claus en això) se’ns deia «quedeuvos quiets que ja ho farem nosaltres i si s’ha de fer una manifestació ja us ho direm, per Banca Catalana diguem, però si no quiets». Això va fer que la gent es quedés quieta i a rebre subvencions, i quan la subvenció no arriba… Tot i que hi ha molts grups i grupets en el nostre país. Cada català és una idea i cada dos catalans una federació i cada tres un cisma. Hi ha 4.000 grups que junts sumen 4.005 persones. En canvi, els que defensen la cosa espanyola no tenen absolutament cap problema. És lamentable que les forces catalanes, tant les polítiques com les socials, estiguin tan desunides. Aquest és el gran mal.

I l’educació?

  • Quan algú ens compara amb Finlandia penso, però que ens hem tornat ximples!? Com ens podem comparar amb Finlàndia amb l’allau immigratori que tenim nosaltres i que no té Finlàndia!? Sisplau! Caiem sempre en comparacions perverses. Ara, té un punt bo, som molt autocrítics. Però no ens pot portar a autoflagel·lar-nos, a ajupir el cap per menjar-nos les pròpies entranyes. En les condicions en què ens trobem i que hem afrontat els darrers anys, hem fet coses francament sorprenents. Que la maquinària catalana funcioni amb la depredació fiscal que patim i havent passat en pocs anys de 6 milions a 7,7 milions —i no hi estic pas en contra. Però això vol dir fer front a una problemàtica excepcional.

En aquest enllaç teniu l’entrevista sencera en PDF.

FacebookAdd to Facebook
Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Calella, esquerra, general i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Entrevista a en Josep Maria Terricabras

  1. LLOP DEL FAR ha dit:

    Pensava que al 1982 CiU havia anat i convocat (juntament amb ERC , PSUC i d’ altres) a la Mani contra la LOHAPA , que els teus amics del PSOE-c ja els estava bé. Fes memoria Terricabras.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s