Successions, les classes mitjanes exemptes

CiU no va tocar l’Impost de Successions quan governava. I el PSC i ICV van rebre, fa tot just tres mesos, sense cap mena d’entusiasme la proposta d’Esquerra de modificar l’Impost de Successions per eliminar «el seu caràcter confiscador» en expressió de Joan Ridao. És més, inicialment tant PSC com ICV van descartar públicament una modificació substancial de l’Impost de Successions durant aquesta legislatura. Per contra, CiU i el PP insistien en una modificació que permetés a les rendes més altes quedar completament exemptes de tributar.

El cert és que el Parlament de Catalunya ha aprovat fi nalment una reforma de l’Impost de Successions que és gairebé un calc de la proposta inicial que va fer Esquerra. I la proposta, malgrat les pretensions del PSC de posposar-la, serà d’aplicació immediata amb efectes a partir de l’1 de gener de 2010, fet que permetrà que d’entrada el 86% dels catalans deixin de pagar aquest Impost quan fi ns ara només estaven exempts de pagar-lo el 55%. Una xifra que arribarà fi ns al 91% el juliol de 2010 i fins al 94% a partir de l’1 de gener de 2011.

L’absurd dogmatisme d’ICV

Aferrats a un absurd dogmatisme —i pregonant als quatre vents que el PSC havia pactat amb ERC una reforma de l’Impost que benefi ciava els rics— ICV va mantenir la seva oposició a l’Impost fins al darrer moment, coincidint així amb el PP i CiU, que al seu torn insistien a qüestionar la reforma perquè no eximia les classes benestants més afavorides del seu pagament.

Al darrer moment, ICV va acceptar una reforma que va —fi ns i tot— més enllà de la proposta formulada inicialment per ERC i que els socis minoritaris del Govern havien rebutjat repetidament. L’absurd és que la proposta d’Esquerra afavoria les classes mitjanes —perquè les rendes més modestes ja estaven exemptes del pagament de l’Impost de Successions— que són les que veritablement patien el caràcter confiscador de l’Impost de Successions.

La resolució del Parlament

El detonant de la reforma de l’Impost de Successions va ser la proposta que Esquerra va aconseguir fer aprovar, en el debat de política general a  l’octubre, una proposta de resolució que instava el Govern a presentar —en aquesta legislatura— una reforma ambiciosa de l’impost amb l’objectiu de deixar exemptes de pagament les classes mitjanes del país, que són les que patien amb severitat un impost que havia acabat per adquirir un caràcter confiscador. La reforma impulsada per Esquerra, des del primer moment, mantenia la necessitat de recuperar la progressivitat de l’Impost i la seva equitat, deixant fora els patrimonis modestos i mitjans i concentrant la capacitat recaptadora en els grans patrimonis. És a dir: que deixin de pagar els que tenen menys pels que tenen més amb un impost que sigui una veritable eina de justícia redistributiva.

FacebookAdd to Facebook
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en esquerra, general. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Successions, les classes mitjanes exemptes

 1. Pepet ha dit:

  La capacitat de les CC.AA en el cas que ens ocupa CATALUNYA tenen potestat per decidir sobre l’ impost de successions data de 2003 , és ha dir de l’ any que CiU va ser arraconada del Govern de la Generalitat i es va muntar el Tripartit-1 , dit això hem sembla que després de 6 anys de Tripartit carregar contra CiU per l’ impost de successions es enganyar una vegada més a la ciutadania.

  • Anònim ha dit:

   Pepet,

   Qui enganya a la ciutadania?

   Llegeix aquesta entrevista de La Vanguardia a l’Artur Mas

   La Vanguardia: CiU pudo suprimir el impuesto en el 2003 y no lo hizo.

   Artur Mas: Es cierto. Pero en el 2006 ya me presenté a las elecciones con un programa que incluía precisamente la supresión de este impuesto. En ese momento prácticamente ninguna otra autonomía lo había suprimido, se ha ido haciendo en estos últimos años.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s