El preu de suprimir l’impost de successions a una minoria

Una de les primeres mesures que ha anunciat CiU des de la seva arribada al Govern, és la supressió total de l’impost de successions. En el seus discursos, els dirigents convergents obvien deliberadament que, gràcies a la reforma impulsada per Esquerra, el 94% de la població catalana ja no ha de pagar aquest impost, com demostra la gràfica que avui presentem. El 6% restant correspon a les classes més adinerades. A més, en cas de que CiU tiri endavant aquesta reforma, la Generalitat deixaria d’ingressar uns 400 milions d’euros l’any, provinent d’aquests membres de les classes més benestants. Mentre per una banda eximeixen de l’impost als més rics, pretenen, en canvi, aplicar fortes retallades en àmbits com l’ensenyament o la sanitat amb l’excusa que les arques
de la Generalitat són buides.

Sembla que per als convergents, la crisi l’han de continuar pagant els de sempre.

La reforma de l’Impost de Successions i Donacions va ser promoguda per Esquerra des del Govern de la Generalitat. CiU, durant 23 anys, no només no l’havia reformat -i
molt menys suprimit, tal com exigia el PP- sinó que n’havia defensat la seva vigència. Al si del Govern, l’iniciativa d’eximir la majoria de la població del pagament d’aquest tribut va topar amb el PSC i ICV, que s’aferraven a un dogmatisme tan estèril com injust i contraproduent. Finalment es va aprovar una reforma gradual que a partir de juliol de 2011 deixarà exempts de pagament el 94% dels catalans. El restant 6%, les rendes més altes, també es benefi ciaran d’una substancial rebaixa, però hauran de seguir pagant, si bé amb uns tipus impositiu menor. Pel que fa a la transmissió patrimonial d’un cònjuge, el 99% de la població quedarà exempta quan, amb anterioritat, tributava el 46,5%. I pel que fa a la transmissió de pares a fi lls majors de 21 anys, només hauran de tributar el 2,5% dels beneficiaris.

Però malgrat la contundència de les xifres i l’evidència que una majoria amplíssima de la població estarà exempta de pagament, el Govern de CiU (amb la complicitat e entusiasta del PP) vol eximir de qualsevol contribució tributària ‘mortis causa’ les famílies acabalades, posant al mateix nivell l’herència d’un pis en el si d’una família treballadora que el d’una immensa fortuna en el si d’una família aristocràtica. Paral·lelament, això sí, exigeixen sacrificis a la majoria i retallen o suprimeixen tot tipus de prestacions socials i ajuts.

Sergi Sol

FacebookAdd to Facebook
Anuncis
Aquesta entrada ha esta publicada en Calella, esquerra, general, Sergi Sol. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s