TV3 en el Punt de Mira

Duran Lleida ha obert la veda contra TV3 i el PP s’hi ha afegit amb entusiasme.

Duran Lleida va amenaçar fa uns dies amb fer una severa retallada a TV3.  Concretament va dir: “s’haurà de retallar i molt”. Les declaracions venien precedides de l’acord de CiU-PP-PSOE per suprimir la publicitat a les televisions públiques i entregar el mercat als grans grups de comunicació privats espanyols. La mateixa Mònica Terribas va contestar Duran Lleida amb un article que van publicar tots els diaris excepte La Vanguardia, propietat del Grup Godó que alhora també ho és de 8tv.

Ara, el PP (el mateix que saboteja la recepció de TV3 al país Valencià) planteja unificar totes les televisions autonòmiques, retallar-les i no descarta suprimir-ne la publicitat. Jorge Fernández Díaz, avui mateix als Matins de TV3, ha fet un pas més enllà i ha amenaçat amb retallar TV3 i suprimir alguns dels seus canals.

El naixement de Televisió de Catalunya, concretat en el seu primer canal TV3, és una de les columnes estructurals de la recuperació de l’autogovern, conjuntament amb la immersió lingüística i la creació d’un cos de policia propi, els Mossos d’Esquadra.

TV3 no ha estat només l’instrument de normalització lingüística més potent amb què mai ha comptat la llengua catalana, no ha estat només el principal altaveu de la cultura catalana, la que l’ha projectat i posicionat en un mercat global; TV3 –i la resta de mitjans de Corporació– ha transcendit aquests propòsits i durant aquests prop de 30 anys ha assumit la responsabilitat nuclear de la construcció d’un espai audiovisual català i de la seva indústria. I així ha estat que, en paral·lel a TV3, s’ha desenvolupat una incipient indústria audiovisual catalana de caràcter privat.

Una reculada de TV3 no només debilitaria la principal eina audiovisual de què disposa la llengua, la cultura i la nació catalanes, també en debilitaria la indústria que s’ha creat al seu voltant. Si no hi hagués publicitat, no només es reduirien substancialment els ingressos i, de manera lògica, la producció, la qualitat i la competitivitat. Si no hi hagués publicitat tota una indústria pròpia deixaria de tenir la pantalla de TV3, hi hauria marques que perdrien l’aparador de visibilització que les vincula amb el seu territori. Per exemple, si no hi hagués una televisió catalana potent, o si no s’hi passessin anuncis, quin interès tindrien les marques en produir un anunci pensat per al mercat català o fins i tot en català? Més encara, si TV3 no fos una televisió de primer ordre, si les estrenes o productes innovadors i d’èxit no fossin en català, la llengua que li és pròpia no perdria indefectiblement el tren de la modernitat?

Sense TV3 no hi ha un espai nacional de comunicació, sense TV3 la llengua i la cultura catalanes no es posicionen en el mercat audiovisual i sense TV3 la indústria cultural que s’ha anat construint al nostre país en paral·lel perd força i sentit.

Avui, un espai físic i social, delimitat cada cop més per un espai mental i simbòlic, és ràpidament ocupat i vertebrat en un espai de comunicació dominant. Si no garanteixes el predomini del teu espai a casa, d’altres ocuparan ràpidament el teu hàbitat físic i mental.

FacebookAdd to Facebook
Aquesta entrada ha esta publicada en Alfred Bosch, esquerra, general, independència. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a TV3 en el Punt de Mira

  1. Anònim ha dit:

    No em toqueu TV3 ! Els botiflers i el espanyols sempre s’han posat d’acord, castellanitzar Catalunya, no ve pas d’avui això i a cal CIU n’hi ha una bona colla dels primers

  2. ccc. ha dit:

    els que proclamen la llengua, en el seu programe electora, quiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiins !!!!!!!!!!.

  3. m.a.r. ha dit:

    ERC molt parlar de la llengua i va ser dels partits que va fer treure del manifest fet per SI la paraula “unica ” per deixar-ho en la llengua vehicular a les escoles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s